SD tror på mer makt 2022 | Sverigedemokraterna i Hässleholm

SD tror på mer makt 2022

Kristianstadsbladet 200807

En skadad fot, men knappast ett skadat självförtroende. Hanna Nilsson (SD) siktar redan mot valåret 2022 och hoppas på större inflytande.

HÄSSLEHOLM. Det är första dagen efter semestern och Hanna Nilsson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen, sitter tillbakalutad på sin kontorsstol, med en gipsad fot på en pall. Mellan vigsel och fest skulle hon göra ett besök på en restaurang. Ett kliv över en upphöjning i golvet och utan vetskap om en nedsänkning därefter innebar en elakartad isättning. Ett ben i foten gick av.

– Jag ringde till restaurangen i efterhand och påtalade faran. Jag fick svaret att de inte kunde ta ansvar för hur mycket jag druckit. Jag blev så jäkla arg. Jag dricker inte alkohol överhuvudtaget.

En något mer stationär Hanna Nilsson kan dock säkert vara av godo för den allmänna hälsan.

– Jag är vanligtvis överallt och ingenstans. Det är många som drar i mig.

Hur skulle du sammanfatta de första två åren av valperioden för SD?

– Vi har fått igenom en del av våra frågor, som sänkt arvode för politiker. Jag är också väldigt nöjd med att ha bidragit till att få stånd den nya arbetsmarknadsförvaltningen (sjösattes 1 juli).

Hon kallar den nya förvaltningschefen Veronica Öhrvik för ”spännande”.

– Det ska bli intressant att se vad hon kan uppnå. Det är viktigt att vi ställer hårdare krav på dem som kan arbeta och samtidigt riktar hjälp mot dem som verkligen behöver det. Det skulle gagna alla som vill föra samhället i rätt riktning.

SD har ibland fått kritik för att överskatta möjligheten att spara in på migrationsrelaterade kostnader, sådant som man inte råder över. Frågan är om man avser att bli mer budgetfähiga till nästa val.

– Med en budget vill vi visa hur det skulle se ut om SD styrde, men det är klart en balansakt. Jag ser det som vårt främsta mål att göra Hässleholms kommun oattraktivt för dem som vill utnyttja systemet.

Hanna Nilsson anser att det är viktigt att visa väljarna vad man vill, till exempel genom sin budget.

– När SD-styre är en realitet så får vi se vad vi kan uppnå.

Finns det inte en risk att du skrämmer iväg möjliga samarbetspartners genom ett sådant resonemang?

– De vet hur jag är, ha ha. Det går inte att smöra nu, två år innan valet. Sedan får man se. Jag är kanske kaxig men även realistisk. I en eventuell koalition får man ge och ta.

Hanna Nilsson grunnar över hur gruppledaren Ulf Berggren (SD), kommer att uppfatta hennes uttalanden.

– Han är den enda som kan få mig att hålla tyst. Vi passar bra ihop. Han håller mig i tyglar och jag är på honom med spöt.

Analogin till hästar ligger nära till hands. Hanna Nilsson säger att drömmen är att endast arbeta med trav, hennes passion. Men politiken har successivt tagit över.

– Jag sålde nyligen min travhäst (Miracle Gift). Jag kände så dåligt samvete för att jag inte hade tid med honom.

Hur tror du att tiden fram till valet kommer att se ut inom Hässleholmspolitiken, med treblockslösningen?

– Som de gångna två åren, tror jag. Jag hoppas att vi tillsammans kan föra Hässleholm i rätt riktning och undviker dravel. Styret (Kärnalliansen) fungerar ganska bra i det stora hela och vi får gehör för en del av våra frågor. Sedan händer det att vi röstar med de rödgröna, eftersom det finns frågor där vi delar uppfattning.

När går du in i valtänket?

– Oj, det har jag redan gjort, på sätt och vis. Jag och Ulf Berggren hade bara ett år att förbereda oss inför senaste valet. Redan då bestämde vi att vi skulle vara väldigt väl förberedda nästa gång.

Vad är på din agenda just nu?

– Jag håller på att skriva en debattartikel om hästnäringen. Det är på ett rikspolitiskt plan. Jag jobbar även med visionsarbetet för SD Hässleholm. Och så bokar jag utbildningslokaler.

ANDREAS LOVÉN