Flygvärdinnan som blev kommunalråd | Sverigedemokraterna i Hässleholm

Flygvärdinnan som blev kommunalråd

Lokaltidningen Hässleholm 181201 av Paola Nordgren paola.nordgren@lokaltidningen.se

Hon är ny på kommunalrådsposten, men som politiker har Hanna Nilsson (SD) agerat i över tio år. Målet innan valet var att bli det största partiet i kommunen vilket de lyckades med. Och när hon nu intagit rollen som kommunalråd ser hon en rad punkter som måste bli bättre i kommunen.

– Hässleholm är en väldigt bra stad absolut. Men vi har bland annat ekonomiska utmaningar som vi måste ta tag i. Det finns ett etableringsbidrag som börjar ta slut och där vi måste se över vad som händer nu och vi måste börja arbeta tillsammans i kommunen. Jag tror det finns mycket arbete som hade kunnat centraliseras och effektiviseras. Vi måste dessutom se till att de processer vi kan påskynda där det går att ta snabba beslut inte fördröjs.

Hon är övertygad om att hon drar in både glädje och energi i Stadshuset och hon är inte rädd för att säga vad hon tycker.

– Jag vet att jag har mycket att lära men jag tror också att jag har en hel del att bidra med. Jag är inte rädd för att ryta till vilket jag tror bidrar till att ingen sätter sig på mig trots att jag är ung och kvinna. Att det var en helt enig grupp som utsåg mig till kommunalråd känns dessutom väldigt bra, vilket gör att jag känner att jag har gruppens förtroende.

Nu är målet att lugna ner det senaste årets turbulens och att få samtliga partier att arbeta mot gemensamma mål.

– Kan vi börja med att få en positiv stämning här i Stadshuset så blir det också lättare att föra ut det bland våra invånare, säger Hanna Nilsson.

Att det blev Sverigedemokraterna för Hanna Nilsson beskriver hon som en slump. Egentligen hade hon läst till flygvärdinna och hade inga tankar på att bli politiker. Men efter att ha anmält sig som medlem på partiets hemsida så blev hon uppringd av partiet som frågade om hon ville engagera sig politiskt.

– Jag hade en bild av partiet som media förmedlat. Och trodde som många andra att det var ett rasistiskt parti. Men när jag började läsa på så insåg jag att det inte var så och att jag höll med om i stort sett allt som stod på deras hemsida. Vårt parti i Hässleholm ser oss inte som rasister, vi är helt vanliga människor och rasistiska åsikter är inget jag heller vill ha mitt parti. Jag är också för samkönade äktenskap och tycker personligen att de ska ha samma rättigheter som alla andra. Dock anser jag att vi måste kunna ta omhand om de nyanlända som kommer på ett bra sätt och där måste vi arbeta hårdare. Den massiva invandringen vi haft de senaste åren är inget vi varit rustade för, förklarar Hanna Nilsson.

Det politiska engagemanget har dock inte alltid varit helt enkelt. Med ett vanligt jobb på en bensinmack var det svårt att få ihop dygnets timmar och det slutade med att Hanna Nilsson gick in i väggen.

– Jag älskar ju att arbeta och kör tills det tar stopp. Efter att jag blev slutkörd för två år sedan så har jag fått lära känna min kropp och lyssna på signalerna. Men jag älskar ju mitt arbete och har svårt för att sitta stilla. Men numera kan jag släppa jobbet när jag går hem på kvällarna, vilket är skönt. Det första jag sa när jag flyttade in på kontoret i Stadshuset var också att jag städar mitt rum själv. Det ska ingen annan behöva göra och hade det behövts hade jag inte varit rädd för att skura toaletterna heller.

För att samla kraft och energi tränar hon sin egen travhäst och hade hon inte engagerat sig politiskt är hon övertygad om att hon blivit någon form av entreprenör eller ledare.

– Jag vill se resultat. Om det gäller hästar, städning eller jobb spelar inte så stor roll. Nu har vi redan fått igenom vår önskan när det gäller lägre arvode för kommunens politiker. Jag är här för kommuninvånarna och för mig är det självklart att finns där för dem och att de får se resultat av att jag sitter här.